Pepparkaks-smörgås med glass
Skiva valfri glass i tjocka skivor. Lägg en pepparkaka ovanpå och skär glassen enligt pepparkakans form. Lägg en annan pepparkaka ovanpå glassen.
Pepparkaksfönster
Krossa färgade karameller i en mortel. Skär ut ett hål i mitten av pepparkakorna innan de gräddas. Grädda pepparkakorna nästan klart. Ta ut plåten och fyll hålen med krossade karameller. Grädda ytterligare ett par minuter så karamellerna smälter. Låt kakorna svalna på plåten.
Glass med pepparkakor och kaffe-chokladsås
kaffe-chokladsås
1 dl vatten
1 dl socker
1 dl sirap
1 dl kakao
1-2 tsk pulverkaffe
Koka alla ingredienserna tills såsen tjocknar något, cirka tio minuter.
Servera såsen varm med vaniljglass, vispad grädde, frysta blåbär och krossade pepparkakor.
Pepparkaksglasyr
En riktigt tjock glasyr som blir hård då den stelnar. Den går bra att färgsätta med karamellfärg.
2 äggvitor
6 dl florsocker
Blanda äggvitor och 5 dl florsocker och vispa med en elvisp ihop glasyren. Tillsätt florsocker tills glasyren lämnar stadiga spår efter sig.
Fyll strutar med glasyren och garnera pepparkakorna.
Julmyror
En klassiker när det kommer till enkelt godis som går bra att göra tillsammans med barn. Här har jag tillsatt pepparkakskrydda för att få fram julkänslan.
50 g smör
3 dl corn flakes
½ dl kakao
1 dl socker
2 msk pepparkakskrydda
Smält smöret och rör ner övriga ingredienser. Klicka ut smeten i bullformar eller på en plåt och låt stelna i kylen.